cs

Cizrna beraní 5 kg

Složení: Cizrna beraní (římský hrách)


Cizrna beraní nazývaná také římský hrách je jediným pěstovaným zástupcem rodu cizrna. Patří mezi nejpopulárnější luštěniny na všech kontinentech. Cizrna, stejně jako všechny ostatní luštěniny, obsahuje komplexní sacharidy, které tělo pomalu tráví a využívá jako zdroj energie, je bohatá na vlákninu a bílkoviny, což napomáhá pocitu sytosti a tlumí pocit hladu.

Využití:

  • pro přípravu polévek - rozmixováním cizrny se zeleninovým vývarem získáte skvělou krémovou polévku, kterou můžete zjemnit alternativou smetany, nebojte se celou cizrnu přidat i do klasických zeleninových či houbových polévek
  • pro přípravu karbanátků - rozmixujte luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran
  • pro přípravu omáček - cizrna chutná skvěle v omáčkách jako náhrada masa
  • pro zahuštění - rozmixovaná cizrna zahustí polévku i omáčku
  • do salátu - uvařená a vychlazená cizrna může být chutným doplňkem zeleninového salátu

Cizrnu je nutno namáčet nejméně 4 hodiny, ideálně až osm. Dle doby namáčení se poté vaří 2-3 hodiny. V tlakovém hrnci ji můžete připravit za 40 minut. Když při namáčení cizrnu do vody přidáte sůl, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.

Nejoblíbenější a nejznámější pokrmy z cizrny jsou hummus a falafel.   


Výživové hodnoty na 100 g: 

Energetická hodnota 1 335 kJ / 320 kcal 

Tuky:
z toho nasycené mastné kyseliny:
Sacharidy:
z toho cukry:
Vláknina:
Bílkoviny:
Sůl:        

 5,4 g
1,0 g
49,6 g
11,0 g
10,7 g
21,3 g
0,1 g


<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/background">Background photo created by luis_molinero - www.freepik.com</a>