MAKOVÉ CUKROVÍ

Makové cukroví

Potřebné suroviny

  • 150 g pohankové mouky
  • 100 g rýžové mouky
  • 100 g semletého máku
  • 80 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 vanilka nebo 1 vanilkový cukr
  • perníkové koření, špetka soli a švestková povidla na promazávání a  ořechy či kandované ovoce na ozdobu

Jak na to:

Do rozměklého másla zapracujte všechny suroviny, nejlépe s pomocí cukrářské karty, a nakonec uhněťte hladké těsto. To nechte nejlépe do druhého dne odležet v chladu. Těsto pak rozválejte na stejně silný plát a vykrajujte z něho libovolné tvary. Pečte při teplotě 160 stupňů do růžova. Cukroví podle starodávného zvyku slepuje švestkovými povidly a zdobte ořechy nebo proslazeným či sušeným ovocem.