cs

Letní koláče s příběhem

Letní koláče s příběhem

Ať už rádi trávíte čas v lese, nebo milujete posezení na zahradě pod velkou třešní, léto je čas kdy si můžeme zpříjemnit chvíle strávené s rodinou voňavým, čerstvě upečeným koláčem, s ovocem, které si sami nasbíráte, nebo natrháte. Na chvíli se zastavte a vychutnejte si třešňový, nebo borůvkový koláč v tajuplně zarostlé zahradě.

Představíme vám chuťově výborné koláče z rýžové, pohankové a kukuřičné mouky, vhodné i pro bezlepkovou dietu. Hlavní ingrediencí budou borůvky a třešně.

Borůvky představují nejcennější a nejzdravější ovoce, které si můžeme v létě dopřát. Mají spoustu zdraví prospěšných látek, jsou plné antioxidantů, obsahují vitamín C, B, hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom. Zlepšují imunitu, snižují hladinu cholesterolu a tuků v krvi, chrání tělesné buňky proti volným radikálům, působí proti stresu. Jsou vhodné pro diabetiky, pro lidi, kteří chtějí snížit tělesnou hmotnost, chrání před stařeckou demencí a mají spoustu dalších benefitů. Ne nadarmo se jim říká ovoce vzkříšení. Mají obrovský léčivý potenciál a byla by škoda toto ovoce do jídelníčku nezařadit.

Další sezonní letní ovoce jsou třešně. Mají vysoký obsah antioxidantů a působí blahodárně na lidský organismus, především díky schopnosti čistit krev, játra a ledviny. Organismus vyčistí a revitalizují. Jsou také vysokým zdrojem minerálů a vitamínů. U minerálů jsou to především hořčík, železo, zinek, fosfor, jód, křemík, draslík a vápník. Z vitamínů převažuje vitamín A, B, C, E a P. Zlepšují produkci inzulínu a proto jsou užitečné pro diabetiky. Taktéž jsou doporučovány pro dietní režim, jelikož podporují vylučování. Pomáhají chránit tělo proti různým druhům zánětů, artritidě, díky vysokému obsahu jódu mají příznivý vliv na problémy se štítnou žlázou, nebo bolestmi páteře. Tyto a další benefity vám nedovolí toto lahodné ovoce opomenout. 

Borůvkový koláč z rýžové a pohankové mouky

Potřebné suroviny:

Na těsto:

  • 400 ml jogurtu
  • 2 vejce
  • 250 g medu (nebo jiného sladidla)
  • špetka soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 100 g pohankové mouky
  • 250 g rýžové mouky

Na tvarohovou náplň:

  • 1 kg tvarohu
  • 2 šťastná vejce
  • špetka soli
  • lžička vanilky (vanilkové aroma)
  • 150 g medu (nebo jiného sladidla)

Na ovocnou náplň:

  • 1kg borůvek

Na drobenku:

  • 80 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 80 g rýžové mouky

Kokosový olej na vymazání a pohankovou mouku na vysypání plechu. 

Pojďme si ukázat jak na to:

Předehřejte si troubu na 170°C funkce horký vzduch. Plech vymažte kokosovým olejem a vysypte pohankovou moukou.

Všechny ingredience na tvarohovou náplň smíchejte v jedné středně velké misce. V další misce si připravte ze všech uvedených ingrediencí drobenku.

A nyní připravíme těsto. Do větší mísy dejte všechen jogurt, vejce, med a sůl a smíchejte. V druhé míse smíchejte zbylé suché ingredience - mouku, prášek do pečiva, sodu a tuto směs vmíchejte krátce do jogurtového základu tak, aby se těsto příliš nepřepracovalo, jen aby se ingredience spojili.

Těsto nalijte na plech a rozprostřete jej. Na těsto přidejte stejnoměrnou vrstvu tvarohové náplně, pak vrstvu borůvek a na závěr posypejte vše drobenkou. Plech dejte do trouby a pečte 45 minut na 170°C. Poté koláč nechte dobře vychladnout. 


Bublanina z rýžové a kukuřičné mouky

Potřebné suroviny:

  • 1 hrnek mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ hrnku cukru krupice
  • 1 hrnek rýžové mouky
  • 1 hrnek kukuřičné mouky
  • ½ hrnku oleje
  • 2-3 celá vejce
  • 1 kypřící prášek
  • citrónová kůra
  • třešně (nejlépe vypeckované)
  • kukuřičná mouka na vysypání

Drobenka:

  • kukuřičná mouka
  • máslo
  • cukr krupice

Pojďme si ukázat jak na to: 

Cukr vyšleháme s vejci a přidáme ostatní přísady - mouky ideálně prosít - a vše dohromady promíchat do hladkého těsta. Nalít do vymazané a moukou vysypané formy, přidat třešně a posypat drobenkou. Dát péct do předem vyhřáté trouby na 180°C cca 40 minut, těsto zkusíme špejlí, pokud je suchá, je bublanina hotová.

Drobenka: Smíchejte máslo, cukr a postupně přidávejte mouku. Drobenka je hotová, když bude mít požadovanou konzistenci (sušší nebo mastnější dle typu koláče) a bude se hezky drobit mezi prsty.