Vega "maso" s boloňskou omáčkou
Potřebné suroviny:
- 75 g Vegamaso "hovězí" Extrudo
- 250 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 středně velká cibule
- 1 snítka řapíkového celeru
- 1 větší mrkev
- 1-2 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku (zhruba 1 konzerva o 70 g)
- ½-1 lžička soli
Pojd´me si ukázat jak na to:
75 g vegetariánského mletého masa zalijte 250 ml zeleninového vývaru (nebo vodou) a 5 minut vařte. Následně sceďte.
Oloupejte cibuli, řapíkový celer a mrkev oškrábejte. Vše nakrájejte na drobné kostičky. Ve větší pánvi začněte rozehřívat olej, vhoďte do něj mrkev, osolte špetkou soli a na středním plameni za občasného míchání nechte dvě minuty trochu změknout. Přidejte cibuli a celer a další dvě minuty pozorně míchejte. Vše by mělo trochu změknout, ale nikoli zhnědnout. Přidejte maso a následně protlak. Zalijte zhruba 200 ml vroucí vody, případně více nebo méně - každopádně tak, aby hustota vznikající omáčky v pánvi už trochu připomínala známý výsledek. Osolte podle chuti, pokaždé záleží na ochucení mletého masa z obchodu.
Ztlumte plamen na minimum, zakryjte poklicí a nechte omáčku jen lehce pobublávat následujících 90 minut. Občas promíchejte nebo doplňte odpařenou tekutinu.
Omáčku znovu ochutnejte a dolaďte solí. Podávejte, jak už bylo naznačeno výše.